Причини, поради които среброто потъмнява

причини подари които среброто почернява

Истинските причини, поради които сребърните бижута потъмняват:

Повечето хора смятат, че потъмняването на сребърното бижу показва индикация за лошо качество или дори, че не е истински метал, а фалшив.

Всъщност обаче потъмнялото сребърно бижу е естествен феномен поради своите химични свойства.
Процесът на образуване на плаки се улеснява от факта, че съдържащите се във въздуха серни съединения реагират със сребро, образувайки тъмен слой върху повърхността на бижутата на всяка проба.Дори тези сребърни бижута, които не се носят често, но се съхраняват заедно с други предмети, се подлагат на този процес.

Колкото по-бързо протича този процес, толкова повече серни съединения са във въздуха.
Други фактори, които могат да повлияят отрицателно на външния вид на бижутата, са водата и козметиката. Ето защо не е препоръчително да съхранявате и оставяте сребърни бижута в банята.

Потъмнелите сребърни бижута, показател ли са за влошаване на човешкото здраве?

Отговорът на този въпрос е сложен и двусмислен. От една страна е трудно да се намерят солидни научни доказателства в подкрепа на хипотезата защо среброто става черно.

От друга страна, има много свидетелства на хора, които говорят и пишат, че сребърните бижута са започнали да потъмняват, след като са се разболели.

Почти всички бижута са в постоянен контакт с човешкото тяло, тоест с естествените му секрети (включително потта). Техният химичен състав до голяма степен зависи от храната, лекарствата и най-важното от здравословното състояние на организма.

Освободените вещества могат да реагират със сребро и по този начин да реагират на стимула.

Поради тази причина човек, който е диагностициран с болест, забелязва, че бижутата му се държат подозрително – те започват да почерняват.

причини подари които среброто почернява
Как да предпазим сребърните си бижута от почерняване?

Има няколко прости, но ефективни начина да помогнете да удължите живота на вашите сребърни бижута.

  • На първо място, правилното съхранение. Идеалното място е затворена кутия или специална кутия, която блокира подаването на въздух към бижутата. Допълнителна, но по-малко ефективна защита – чанти или козметични чанти с ципове. Съхраняваните по този начин бижута ще останат без тъмни отлагания много по-дълго и ще запазят първоначалния си блясък. Но важно условие е продуктите, изработени от различни метали, да не контактуват помежду си.
  • Втората причина, поради която среброто може да почернее върху тялото, е неправилно износване и небрежност.
    Тъй като среброто не обича водата, наложително е да сваляте бижута от него преди всеки душ, ходене до басейна, фитнес или преди миене на чинии.
    Често това, поради което потъмнява среброто върху човешкото тяло, е ефектът от козметиката. Ето защо не се препоръчва да поставяте пръстени върху кремирани ръце или, без да махате бижута, намазвайки ръцете си с крем, напръскайте парфюм на врата си и след това украсете със синджирче. Също така е невъзможно да съхранявате бижута до козметика и парфюмерия – това ги разваля.
  • Третото е правилната грижа. От време на време трябва да почиствате сребърните си бижута със специални продукти. Най-популярни са течностите, в които се потапят бижута. Също така удобни за използване са полиращи пяни, пасти и кърпи, напоени с почистващ продукт. Достатъчно е да изтъркате предмета с кърпа или четка няколко пъти, когато среброто почернее, за да възстановите естествения си цвят и блясък.

Четитири метода да почистим сребърните бижута?

причини подари които среброто почернява

ПОСЛЕДВАЙТЕ SENSE.BG В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ:

Фейсбук страница

Инстаграм страница

Повече информация в нашия блог